In Blog

De acties die YouTube sinds kort onderneemt tegen extremistische video’s, zorgen er ook voor dat belangrijk bewijsmateriaal over oorlogsmisdaden in onder meer Syrië verdwijnt.

Dat zeggen journalisten en onderzoekers in de regio. Nieuwssite Middle East Eye meldt dat eigen video’s zijn verdwenen, net als bij de Syrische oppositiesite Orient News. Ook video’s die gebruikt werden in de rechtszaak tegen Wikileaks-klokkenluider Chelsea Manning zijn verwijderd.

Eliot Higgins, oprichter van de onderzoeksjournalistieke site Bellingcat, klaagt over het nieuwe beleid van Google. “YouTube heeft mijn account nu opgeschort vanwege video’s uit Syrië die ik 2-3 jaar geleden plaatste. Leuk anti-ISIS-algoritme hebben jullie daar, YouTube”, twittert hij.

Volgens Higgins zijn onder meer video’s van aanvallen met chemische wapens verdwenen. Zulke video’s zouden belangrijk bewijsmateriaal kunnen zijn in strafzaken tegen kopstukken van het Syrische regime.

In een blogpost meldde Google onlangs nog dat het aantal verwijderde video’s in de afgelopen maand is verdubbeld, en dat driekwart van de extremistische video’s wordt opgespoord door slimme software in plaats van door mensen.

Vernietigd

Volgens Higgins gaat de videosite echter te ver. “Ironisch genoeg zorgt YouTube door jaren oude oppositiekanalen te verwijderen voor meer schade aan de Syrische geschiedenis dan ISIS ooit zou kunnen hopen”, schrijft hij.

Het account van Higgins werd hersteld, maar al zijn video’s en afspeellijsten bleken verdwenen te zijn. De Bellingcat-oprichter zegt dat de playlists onder meer werden gebruikt door organisaties die overtredingen van internationaal recht onderzoeken. “Geen idee waarom de afspeellijsten samen met de video’s verwijderd zouden worden”, twittert hij. “Hoe dan ook is er veel onderzoek vernietigd.”

Beroep

Een woordvoerder van Google zegt desgevraagd tegen NU.nl dat het nieuwe algoritme van YouTube niet zelfstandig video’s verwijdert, maar wel menselijke beoordelaars bijstaat. Alleen als eerder verwijderde video’s opnieuw worden geplaatst, kan het algoritme deze automatisch opnieuw verwijderen.

“Als de eigenaar van een YouTube-kanaal vindt dat een video onterecht is verwijderd, dan kan die in beroep gaan tegen de beslissing”, zegt de woordvoerder, die niet specifiek ingaat op de kritiek van Higgins en anderen.

Bron:Nu.nl

Recent Posts

Leave a Comment